Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany krucho-drożdżowy, pycha!

5.0
(67)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Makowiec świąteczny na kruchym spodzie czy drożdżowy? Jeśli nie możecie się zdecydować wybierzcie ten przepis na makowiec krucho-drożdżowy. Możesz udekorować go lukrem lub posypać cukrem pudrem. W każdej wersji smakuje wspaniale!

Składniki:

mąka pszenna 250 gramów
śmietana 2 łyżki
drożdże 25 gramów
masło 60 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
mak 400 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany krucho-drożdżowy, pycha!

Makowiec krucho-drożdżowy to idealny przepis dla wszystkich niezdecydowanych czy w tym roku upiec zawijany, drożdżowy makowiec czy postawić na kruchy spód. Polubicie ten przepis - za dokładny opis, łatwość wykonania i smak gotowego makowca. 

Mak gotować 30 minut w 1 litrze mleka lub wody.

Odcisnąć i zmielić 3 razy. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, mak, miód i bakalie i żółtka. Chwilę podgrzać, na koniec dodać ubite białka.

Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie.

Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki. Wszystko posiekać razem z masłem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 0,5h do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (krótszy niż forma), rozsmarować na nim mak, zostawiając ok. 2cm marginesu i zawinąć.
Boki włożyć pod spód.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h.

Piekarnik rozgrzać do 180' i piec makowca, aż patyczek wbity w środek będzie całkowicie suchy - ok. 40 minut.

Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Aby makowiec krucho-drożdżowy ciekawie się prezentował udekorujcie go! Warto przygotować domowy lukier, oblać nim wystudzone ciasto i posypać np. kandyzowaną skórką z pomarańczy. Zobaczycie, będzie pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

michalek-nowak 17.11.2023 10:00
pycha!
Kaspi 13.11.2023 13:23
Wygląda nieźle
Krzysiekgd 24.03.2013 17:53
Super!Przepis wypróbowany - dziękuję!
Agata B 17.01.2013 21:57
robiłam - przepyszny:)))
Elżbieta17 20.12.2012 20:33
pycha:)
halina17 20.12.2012 17:21
Pyszny makowiec.
gosia56 20.12.2012 12:29
super.
Wiesława1 20.12.2012 06:56
super
monisia1977 20.12.2012 06:13
uwielbiam
IwonaKa 20.12.2012 00:41
świetny przepis,lubie taki makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak