Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z cukinią
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Jedna młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Marchew oskrobać i też pokroić w kostkę.
Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Dodać cukinię w kostkach, marchew i pokrojone pomidory. Doprawić sos oregano, bazylią oraz solą i dusić aż woda odparuje i sos się zagęści.
Ciasto podzielić na dwie części każdą rozwałkować, posypać serem i posmarować sosem. Na warstwie sosu ułożyć pokrojone w plastry pozostałe cukinie. Posypać je kukurydzą ziołami, sproszkowanymi suszonymi pomidorami i żółtym serem.
Piec około 40 minut w temperaturze ok 200 stopni. Wychodzą z tej porcji ciasta dwie bardzo duże pizze lub 3 średnie.