Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy z Hajdusag

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dkg
mak 15 dkg
orzechy włoskie 15 dkg
cukier puder 15 dkg
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
dżem morelowy 200 ml
gorzka czekolada 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy z Hajdusag

Kroki postępowania

1
Zmielić suchy mak i zmielić orzechy
Krok 1 - Tort makowy z Hajdusag foto
2
Masło z 5 dkg cukru pudru i żółtkami utrzeć na puszystą masę.
Krok 2 - Tort makowy z Hajdusag foto
3
Białka z szczyptą soli i resztą cukru ubić na sztywną pianę.

Wymieszać masę maślaną z makiem i orzechami. Dodać proszek i ubitą pianę- delikatnie połączyć składniki.
Krok 3 - Tort makowy z Hajdusag foto
4
Wlać do natłuszczonej tortownicy, ca 23 cm. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 st.C.

Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy, poczekać aż ostygnie i przekroić. Przełożyć dżemem morelowym i oblać stopioną czekoladą.
Krok 4 - Tort makowy z Hajdusag foto
5
Słodkie, smaczne idealne do czarnej kawy. Polecam!
Krok 5 - Tort makowy z Hajdusag foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.07.2013 15:25
świetny torcik
Bernadeta1 08.12.2012 00:30
smaczne
misia53 04.12.2012 15:43
mak i orzechy ....pychota , już swiateczne się robi....
Miki 04.12.2012 13:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak