Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pita z mąką pełnoziarnistą
Przesiałam mąkę, dodałam do niej sól i rozczyn drożdżowy, dokładnie wyrobiłam, ugniatając ciasto na stolnicy, trwało to około 20 minut.Dodałam łyżkę oliwy i wyrabiałam ciasto jeszcze chwilę, aż wchłonęło tłuszcz.
Pozostawiłam do wyrośnięcia pod przykryciem, żeby ciasto nie wysychało. Gdy podwoiło swoją objętość wyłożyłam ciasto z miski i kilkakrotnie uderzyłam nim o stolnicę, po czym podzieliłam na 6 mniej więcej równych części.
Każdą część uformowałam rękoma na kształt koła, po czym dodatkowo rozwałkowałam, żeby wyrównać ich powierzchnię na placki o średnicy 15 cm i grubości około 5 mm. Pozostawiłam pod ściereczką do podrośnięcia, na ok. 20 minut.
Piekarnik razem z blaszką nagrzałam do 250 stopni i na gorąca blaszkę wstawiłam ciasto. Piekłam około 5 minut.
Smacznego :)