Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precelki z topionym serkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
serek topiony 100 g
sól 0,5 łyżeczki
masło lub margaryna 100 g
żółtko jajek 2 sztuki
mak 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Precelki z topionym serkiem

Do przesianej mąki dodałam pokrojone w kostkę zimne masło i szybko połączyłam ze sobą. Dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam jednolite ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i schowałam do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie utoczyłam wałeczki długości około 28 cm i średnicy 6 mm, formując je na kształt precelków. Ciasto nie wymaga podsypywania mąką i bardzo łatwo się z nim pracuje. Wszelkie łączenia, jak i całe precelki posmarowałam roztrzepanym białkiem, z góry posypałam makiem.
Precelki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam 15 minut. Wyszło mi 16 rumianych precelków.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 08.12.2012 21:15
ciekawy pomysł
Habibi 08.12.2012 21:02
piekę podobne - uwielbiamy je
Renataj 08.12.2012 20:47
Prezentują się bardzo apetycznie.
Beata61 08.12.2012 20:36
Polecam,łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. :)
Goya 08.12.2012 20:18
mniam
gosia561 08.12.2012 20:08
ciekawy dodatek
Marta1986 08.12.2012 20:08
pycha
czekoladka_m 08.12.2012 20:02
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to rewelacja!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak