Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojskie kabanosy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 3 kg
gulaszowe mięso 2 kg
czosnek 15 ząbków
majeranek 7 g
sól 5 dag
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 5 g
woda 2 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie kabanosy

Mięso karkówki i gulaszowe razem 5 kg kropimy w kostkę następnie mielimy przez maszynkę średnie oczka . Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku . Dodajemy sól,pieprz czarny i majeranek . Urabiamy mięso dość długo mięso nie może odklejać się od rąk . Dodajemy 2 szklanki przegotowanej wody -zimnej . jeszcze raz mieszamy i urabiamy . Jelita baranie cienkie moczymy ok1 godziny nakąłdamy na szprycę i napełniamy jelita mięsem .Początek i koniec jelita zawiązujemy sznureczkiem .Skręcamy na dość długie kiełbaski . Powieszamy aby obciekły przez noc. Następnego dnia wędzimy je na dymie bukowym ok 1 godziny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 09.12.2012 06:21
domowe wyroby są najlepsze, gratulacje
cooleczka 08.12.2012 20:50
uwielbiam swojskie wędliny, ale wątpię czy kiedykolwiek odważę się je zrobić
Goya 08.12.2012 20:24
pycha
Noruas 08.12.2012 20:01
wow, ambitny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak