Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki Marcińskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt.
mięso mielone z gęsiny 200 gram
mięso mielone indycze 450 gram
mięso mielone z szynki 250
cebula biała 1 sztuka
jajko 2 sztuki
bulion drobiowy 1 litr
ryż biały 500 g
sól
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki Marcińskie

Kroki postępowania

1
Parzymy kapustę przez 10-15 minut w wrzącej wodzie.
Krok 1 - Gołąbki Marcińskie foto
2
Ugotowany ryż mieszamy z mięsem,jajami i usmażoną cebulą. Wszystko przyprawiamy i dodajemy majeranek.
Krok 2 - Gołąbki Marcińskie foto
3
Na ugotowane liście kapusty (wcześniej ścinamy główny nerw w liściu) nakładamy farsz, zawijając boki i zaczynając od największej strony.
Krok 3 - Gołąbki Marcińskie foto
4
Następnie kładziemy na dno naczynia liście kapusty i na to układamy ściśle gołąbki. Zalewamy 1 litrem bulionu i gotujemy na małym gazie przez 1,5 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym.
Smacznego.
Krok 4 - Gołąbki Marcińskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 26.01.2014 09:35
mmm mam na nie ochotę :)
Renata22 21.09.2013 12:17
Zgrabne porcyjki :)
pestka 23.07.2013 09:21
z takim nadzieniem mięsnym gołąbków nie jadłam - muszę spróbować
Bernadeta1 21.06.2013 10:03
lubię gołąbki
RenataZ-et 10.01.2013 20:20
jak gołąbki to coś dla mnie :)
Isia 11.12.2012 11:21
smaczne
Henryka2 10.12.2012 17:34
Teraz rozumiem, tytuł adekwatny do potrawy. Dziękuję za wytłumaczenie.Pozdrawiam!
wisznu 10.12.2012 13:51
No wiecie nazwy przepisów powstają przeważnie po zrobieniu czegoś nowego (o ile nie jest zastrzeżone danie regionalnie) tradycyjne to one nie są bo tu jest inne mięso jak gęsina,widzę że i proporcje inne. To i autorka tego przepisu ma prawo nazwać tak. A rogale marcińskie to jest tradycyjny wyrób .Kto wie może autorka zapoczątkuje nową tradycje tym daniem.
Mysiunia 09.12.2012 18:31
również sie zastanawiałam skąd ten tytuł - już wiem :) ja zawsze robiąc gołąbki to 80% mięsa daję właśnie z gęsi, ale nie przyszło mi na myśl aby tak je nazywać :) Plus za kreatywność, ale rzeczywiście gołąbki są jak najbardziej tradycyjne - smaczne :)
Sylwia56
Sylwia56 08.12.2012 23:47
pycha
Zdzisław 08.12.2012 20:19
zwał jak zwał, byle smaczne były, a na takie wyglądają...
owca441 08.12.2012 19:29
super komentarze
aisoglam 08.12.2012 18:55
Pani Henryko śmiech to zdrowie ;) Marcińskie - ponieważ użyłam mięsa gęsiego, ponadto były przygotowane na specjalne życzenie Marcina. Przepis już został zaktualizowany.
teresa18 08.12.2012 18:11
marcińskie" to raczej kojarzy mi się z rogalami lub gęsiną, a tu mamy prawie tradycyjne gołąbki. Możesz sprostować, bo brakło w składnikach ryżu
Henryka2 08.12.2012 18:10
Uśmiałam się ze śmiechu widząc wagę mięsa akurat 430g.A co, 450 albo 500 zaszkodzi?
Henryka2 08.12.2012 18:09
O rogalach marcińskich słyszałam, ale skąd gołąbki marcińskie?! Toż to są najklasyczniejsze gołąbki z ryżem i mięsem! Po co to udziwnienie?!
eMMe 08.12.2012 16:46
Uwielbiam gołąbki:)
halina17 08.12.2012 16:37
Skąd ta nazwa" Gołąbki Marcińskie"?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak