Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mandarynkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 12,5 dag
Biszkopty 15 dag
galaretka pomarańczowa 1 op
mandarynki w syropie 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 dag
cytryna 1 szt
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
tłuszcz do formy
serek homogenizowany 80 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mandarynkowe

Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu a następnie dodajemy pokruszone biszkopty i mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku.Mandarynki w syropie /puszka ok. 30 dag/ odsączamy z zalewy - zalewę wlewamy do szklanki: powinno jej być 0,3 szklanki /jeśli nie ma tyle dolewamy wody/. Do zalewamy dodajemy żelatynę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy a następnie dodajemy do serka homogenizowanego. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z skórką cytrynową, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i mieszamy z masą serową i połową drobno pokrojonych mandarynek. Na spód z biszkoptów przekładamy masę serową, wyrównujemy, na wierzchu układamy pozostałe mandarynki i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki na ok. 60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak