Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szk
jabłka 2,5 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy

2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek
1,5 szk cukru

Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka.
Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ).
Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ).
Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści.
Odstaw na 10-15 minut.
Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ).
Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut.
Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię.
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.05.2013 08:13
Mus jabłkowy to mój ulubiony "deser" na szybko :) Oczywiście ze słoiczka. Mój syn całe dziedciństwo żywił się takim domowym ;) Do dziś robię, bardzo lubimy go na chałce z masłem :)
Katarzyna/kate1980 02.12.2012 22:27
bardzo fajny
gosia56 29.11.2012 11:40
tez robię.
Beata61 29.11.2012 10:06
zdjęcie przepiękne,mus pyszny !
Mysiunia 29.11.2012 09:57
lubię taki :) Przepis bardzo dokładny - godny polecenia :)
mela25 29.11.2012 09:38
coś pysznego , taki mus domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak