Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą i bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
masło 250 g 1
wiórki kokosowe 1 szklanka
suszone śliwki 1 garść
słonecznik łuskany 2 garstki
orzechy włoskie 2 garstki
rodzynki 2 garstki
biszkopty okrągłe 20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą i bakaliami

Kroki postępowania

1
Podaję dziś przepis na pyszne ciasto z bakaliami, do tego ciasta możemy właśnie wykorzystać nasączone alkoholem wiórki kokosowe, które pozostaną nam po przygotowaniu domowego malibu, na którego przepis podawałam 2 dni wcześniej.

Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
płaskie 3/4 łyżeczki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywno, przebijamy cukrem i dalej miksujemy. W osobnym naczyniu żółtka ucieramy na puszysty kogiel- mogiel, a następnie dodajemy do ubitych białek i całość dokładnie mieszamy łyżką, na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto z masą i bakaliami foto
2
Miękkie masło miksujemy, aby zrobiło się puszyste, po czym stopniowo dodajemy masę krówkową.
Krok 2 - Ciasto z masą i bakaliami foto
3
Łuskany słonecznik oraz grubo posiekane orzechy przesmażamy na suchej patelni, tak aby ładnie się zarumieniły. Suszone śliwki kroimy w kostkę, tak, aby były proporcjonalnie tej samej wielkości co rodzynki. Wiórki kokosowe nasączamy alkoholem (ja użyłam pozostałych z likieru malibu). Kiedy skończymy miksować krem, wsypujemy do niego wszystkie bakalie – mieszamy łyżką.
Krok 3 - Ciasto z masą i bakaliami foto
4
Masę wykładamy na przygotowany biszkopt.
Krok 4 - Ciasto z masą i bakaliami foto
5
Na bakaliowej masie układamy okrągłe biszkopty, można całość polać polewą kakaową, ale ciasto ma już baaardzo dużo kalorii dlatego z tego zrezygnowałam : )
Krok 5 - Ciasto z masą i bakaliami foto
6
Polecam, bo ciasto jest przepyszne!
Krok 6 - Ciasto z masą i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 30.11.2012 19:56
pyszny :))
Mysiunia 30.11.2012 13:27
Marta S -dzięki za zwrócenie uwagi - mój błąd, z pośpiechu wpisałam 3/4 łyżeczki cukru pudru, a powinno być 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia :) niestety na edycyje już za późno..
MAR3STA 30.11.2012 11:42
@Mysiunia uzupełnij jeszcze ilość proszku do pieczenia. Świetny placuszek;)
adelajda 30.11.2012 08:30
smaczny
pajbek 29.11.2012 12:08
Mnie tez się podoba, wygląda na bardzo pyszny :-)
gosia56 29.11.2012 11:43
super .
angelika14 29.11.2012 10:32
świetne, chętnie spróbuję
Habibi 29.11.2012 10:19
w końcu to deser - ma był słodki :)
Mysiunia 29.11.2012 09:55
eMMe - w sumie dobry pomysł :) nie pomyślałam o tym, ale i tak miałam tylko biszkopty pod ręką :) Jednak tak jak mówię ciasto jest baaardzo słodkie :)
Aga20 29.11.2012 09:29
super przepis!
eMMe 29.11.2012 09:16
Może na wierzchu lepiej by wyglądały delicje?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak