Przepis i sposób przygotowania na: " Marchewkowe curry z kolorowym ryżem "
Cebulę obieramy , drobno kroimy.
Szklimy na 1 łyżce oleju.
Dodajemy marchew , krótko smażymy.
Solimy.
Wlewamy bulion , przykrywamy , gotujemy ok. 15 minut , aż zmięknie.
Marchew odcedzamy zachowując bulion!
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju.
Wsypujemy mąkę i często mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę.
Porcjami wlewamy bulion , mieszamy dokładnie trzepaczką.
Dodajemy śmietanę , curry i goździk.
Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając.
Usuwamy goździk.
Sos mieszamy z jogurtem.
Dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Podajemy np. z ryżem ( wymieszanym z garstką namoczonych rodzynek i posiekaną pietruszką ).
Pycha!