Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
pieczarki 15 dag
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
olej sezamowy 1 łyżka
ketchup pikantny 1-2 łyżki
szczypiorek usiekany 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
olej do smażenia
ser żółty 1/2 (tarty)
jajko 2 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek

Kroki postępowania

1
Ryż z marchewką ugotować w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle. Połączyć z ryżem, ketchupem i pokrojoną w kostkę marchewką, ostudzić. Do zimnego farszu dodać jajka, żółty ser, szczypiorek, olej sezamowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek foto
2
Formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek foto
3
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek foto
4
Kotleciki z ryżu podawać z surówką, sosem i mięsem.
Krok 4 - Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 15.01.2013 00:09
Wyglądają rewelacyjnie i pewnie tak samo smakują.
Kulinarna Ja 14.12.2012 14:32
pyszności!
Anna133 29.11.2012 19:15
jak smakują ???
olkaaa 29.11.2012 08:17
podoba mi się ten pomysł
Katarzyna/kate1980 27.11.2012 21:55
bardzo fajny przepis
pycia9 27.11.2012 19:21
super przepis
romanrafal
romanrafal 27.11.2012 15:32
świetny przepis
Agnieszka91 27.11.2012 13:58
ekstra zabieram przepis do siebie
Poison1988 27.11.2012 12:41
fajne połączenie :)
caralajna 27.11.2012 11:48
bardzo apetyczne i pomysłowe
SmakChwili 27.11.2012 10:37
pyszności!!
Justyna28 27.11.2012 09:29
fajne:)
fijolek91 27.11.2012 09:17
super
Monika-twin 27.11.2012 08:47
extra przepis!
wyattearp 27.11.2012 08:38
fajne
EWI 27.11.2012 08:07
superowe!
Mati3 27.11.2012 07:44
świetne:)
Noruas 27.11.2012 01:10
Bardzo mi się podoba, sprawdzę!
Noruas 27.11.2012 01:10
Bardzo mi się podoba, sprawdzę!
eewelina 27.11.2012 00:34
jarskie, tanie, ciekawe
Bogusiaz 27.11.2012 00:25
wyglądają naprawdę smacznie
Gotuj z Misiem 27.11.2012 00:22
Dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru ryżu.
Zdzisław 26.11.2012 23:42
a wyszły jak mięsne,do spróbowania muszę usmażyć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak