Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny kompot z dyni i pomarańczy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet jabłkowy 1 łyżecz.
cukier 6 łyż.
pomarańcza 1 szt.
Goździki całe Prymat 1 łyżecz.
cynamon 1/2 łyżecz.
dynia 650 g

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny kompot z dyni i pomarańczy

Kroki postępowania

1
Obraną dynię kroję w dużą kostkę i przekładam do garnka. Zalewam ją zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu.
Krok 1 - Korzenny kompot z dyni i pomarańczy foto
2
Dodaję do niej plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotuję pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia nie wymaga długiego czasu gotowania i szybko może zamienić się w papkę.
Krok 2 - Korzenny kompot z dyni i pomarańczy foto
3
Gotowy kompot przelewam do dużego dzbanka, z którego rozlewam go do szklanek. Podaję na ciepło lub na zimno.
Krok 3 - Korzenny kompot z dyni i pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sloneczko1 27.11.2012 10:58
sok z cytryny zamiast pomarańczy też jest super
miroslawa 27.11.2012 05:01
super, szkoda, że już dyni nie umiem kupić
polly66 26.11.2012 22:22
nie próbowałam, a wygląda zachęcająco
ewelina/bunia 26.11.2012 21:39
interesujace...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak