Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony

5.0
(438)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wypróbuj ten przepis na boczek pieczony. Ma szerokie grono wielbicieli :)Zobacz, jak długo marynować mięso i jakich przypraw użyć, żeby boczek pieczony w piekarniku miał najlepszy smak.

Składniki:

czosnek 1 główka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
boczek 1-1,5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony

Jak zrobić pyszny boczek pieczony?

- zamarynuj mięso w aromatycznych ziołach,

- posmaruj wyrazistą musztardą,

- piecz w dwóch etapach - sprawdź szczegóły w  przepisie.

1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacinamy na górze nożem. Wszystkie przyprawy (tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, paprykę słodką, sól i pieprz) mieszamy ze sobą w miseczce i nacieramy boczek z każdej strony.

2. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Obkładamy nim cały boczek, liście laurowe kruszymy i dajemy na mięso.

3. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

4. Po wyjęciu z lodówki, górę boczku smarujemy musztardą. Wkładamy boczek do rękawa do pieczenia, wiążemy i nakłuwamy w kilku miejscach.

5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturę 180 stopni na 1 godzinę (10 minut przed wyłączeniem rozciąć rękaw, aby wierzch się przyrumienił i był chrupiący).

Pieczony boczek jest pyszny, kiedy nasycony jest aromatycznymi ziołami, ma wytopiony tłuszcz, a z wierzchu chrupiącą skórkę. Jak sprawić, aby nasz boczek z piekarnika tak właśnie się upiekł? Przeczytaj przepis, a jeśli lubisz boczek, zobacz inne przepisy na to smakowite mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

08.02.2014 11:50
lubie boczek :)
cooleczka 26.11.2012 19:45
nie ma to jak dobry, swojski boczek :)
Mariposas 26.11.2012 19:22
mniam, oj zjadło by się kawałeczek
iygij 4 tygodnie temu
to sobie zrob
medi 26.11.2012 18:29
I ja uwielbiam i też bym zjadła,pyszności...a ja nie mogę spróbować :(
Konczi 26.11.2012 18:27
pycha
Poison1988 26.11.2012 18:26
Rrrany uwielbiam boczek! ale bym sobie zjadła... ślinka cieknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak