Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka prażone do szarlotki i suszone skórki
Kroki postępowania
Kawałki obranych jabłek od razu trafiały do dużej miski napełnionej zimną wodą z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym - nie ściemnieją. Gdy naszykowałam mniej więcej połowę odcedziłam je, pokroiłam w grubą kostkę i przełożyłam do garnka. Dolałam sok z cytryny oraz kilka łyżek zwykłej wody. Dusiłam pod przykryciem, na malutkim ogniu, ok. 30 minut. W tym czasie obrałam i pokroiłam resztę jabłek. Gdy pierwsza partia była uduszona i kawałki owoców prawie się rozpadły dorzuciłam drugą część, wymieszałam. Dodałam cukier - jeśli macie słodkie jabłka możecie z niego zrezygnować - i dusiłam jeszcze ok. 20 minut. Część jabłek rozpadnie się na mus a część będzie jeszcze w kawałkach. Masę przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam. Pasteryzowałam 20 - 30 minut, w zależności od wielkości słoików, wstawiając słoje do garnka, którego dno wyłożyłam ściereczką, i zalewając gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Trzeba pamiętać, że wlewamy tę wodę gorącą jeśli wstawiamy słoje z gorącym przetworem - gdyby zawartość słoików była zimna wlewamy do garnka zimną wodę a czas pasteryzacji liczymy od zagotowania.