Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
drożdże świeże 7 dag
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
Ciasto:
mąka pszenna 50 dag
sól 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
suszone pomidory 1/2 słoiczka
zioła
woda 200 (ciepła)
woda letnia 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

Wymieszać składniki na zaczyn (20dag mąki, drożdże, ciepłą wodę, sól i cukier), aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę pszenną, sól, oliwę, zioła, wodę i wyrobić na gęste ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie), na koniec dodać suszone pomidory( pokrojone na kawałki) i wyrobić delikatnie. Uformować chleb i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypać po wierzchu mąką. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40/50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 03.12.2012 19:23
pienie się prezentuje :)
Ola1984 03.12.2012 18:10
Super pomysł, myślę, że świetnie smakowałby z pesto z bazylią :)
Monika111 03.12.2012 18:07
Ale fajny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak