Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki, margarynę rozpuszczamy i dodajemy do ciasta pod koniec wyrabiania.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto mamy gotowe, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy, smarujemy ciasto po wierzchu niewielką ilością oleju i posypujemy cynamonem, następnie ciasto składamy na pół. Odcinamy cienkie paseczki ciasta nożem ok. 2cm i skręcamy ciasto na całej długości, następnie jedną ręką przytrzymujemy koniec ciasta na stolnicy, a drugą zwijamy w kółeczko formując bułeczkę.
Gotowe bułki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i posypać kruszonką
Pieczemy ok. 30 min w temp. 170 stopni C