Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 6 szt
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rodzynki 0,5 szklanki
orzechy włoskie 0,5 szklanki
gorzka czekolada 1 tabliczka
mąka 2 szklanki
jajko 3 szt
olej 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka z czubkiem
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z jabłkami

Jabłka obieramy, odrzucamy gniazda nasienne i kroimy owoc w kostkę. Do jabłek dodajemy namoczone i odsączone rodzynki, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy i odstawiamy na godzinkę by owoce puściły sok. Orzechy drobno siekamy. Czekoladę kroimy w małą kosteczkę. Do jabłek dodajemy mąkę, żółtka, olej, sodę, orzechy i czekoladę oraz pianę ubitą z białek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 19.05.2013 16:29
pyszne ciasto i do tego z jabłkami super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak