Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z mięsa mielonego z sosem czosnkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mieszane mięso mielone 50 dag
wędzony boczek 20 dag
papryka 1 strąk
cebula 2 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dag
sos
koperek 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżka
tymianek 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
serek homogenizowany 30 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z mięsa mielonego z sosem czosnkowym

Przygotowujemy szaszłyki: cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i nasion i kroimy w dużą kostkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Z mięsa formujemy 20 małych kuleczek. Boczek kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian: mięso,cebulę,boczek i paprykę. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok. 3-5 min z każdej strony.
Przygotowujemy sos czosnkowy: do serka homogenizowanego dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Szaszłyki podajemy polane sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 02.12.2012 12:33
smacznie
agnieszka214 02.12.2012 12:33
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak