Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony dorsz w piwnym kubraczku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo 200 ml
mąka 160 dag
jaja 1 sztuka
filet z dorsza 3 długie filety
czosnek do smaku
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
imbir do smaku
cytryna 1 sztuka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony dorsz w piwnym kubraczku

Kroki postępowania

1
1. Przygotowujemy ciasto: piwo, mąka i jajo trafiają do miseczki. Wszystko miksujemy i sprawdzamy konsystencję powinna być bardziej gęsta niż na ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 1 - Smażony dorsz w piwnym kubraczku foto
2
2. Fileciki z dorsza myjemy, (obieramy ze skóry jeżeli jest) nacieramy pieprzem,solą imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę i również nacieramy. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Smażony dorsz w piwnym kubraczku foto
3
3. Rybkę kroimy na mniejsze kawałeczki, maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Smażony dorsz w piwnym kubraczku foto
4
4. Oczywiście smażymy obustronnie :)

Rybka aż się prosi o pieczone ziemniaczki lub warzywną asystę u boku :)

SMACZNEGO :)
Krok 4 - Smażony dorsz w piwnym kubraczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 06.11.2013 16:18
Lubię dorsza, a ten wg Ciebie musi być przepyszny
fotoviderek 16.03.2013 09:31
Rybka lubi pływać. To jest to :)
RenataZ-et 17.02.2013 20:55
Przepyszna jest taka rybka
Izabela/bella81 15.02.2013 17:00
Pomysłowe. Muszę spróbować.
gosia1988 10.02.2013 19:40
tak przyrządzonego dorsza jeszcze nie jadłam; ciekawa jestem smaku - muszę wypróbować :)
Bernadeta 25.01.2013 12:12
super rybka!
magduś83 04.12.2012 21:50
brzmi smakowicie :)
Poison1988 03.12.2012 08:24
fajny posmak ma ciasto, w zasadzie to jak za piwem nie przepadam tak ciasto jadłam nawet same bo trochę zostało więc usmażyłam bez rybki ;p
Anna169Hosz 03.12.2012 08:09
W piwnym cieście jeszcze nie robiłam, ciekawe jak smakuje?
Ewa6274879 03.12.2012 00:13
bardzo lubię dorsza - piwna panierka mu bardzo pasuje :)
hahanka 02.12.2012 19:26
super pomysł
aisoglam 02.12.2012 00:20
fajna nazwa i ciekawy przepis :)
Lemon 01.12.2012 20:05
pycha
SmakolykiJoanny 01.12.2012 19:38
Ryba lubię w różnej postaci ale najbardziej smażoną i karpia ewentualnie flondra albo pstrąg :)
V_kuchareczka 01.12.2012 19:29
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak