Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z pieczarkami i serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 200 g
cebula biała 1 szt
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt
mąka tortowa 20 g
pieprz
sól
pieczarki 25 g
olej do smażenia 15 g
bułka 1 namoczona w wodzie
ser gouda 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z pieczarkami i serem

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek a także: bułkę namoczoną w wodzie, jajko, sól oraz pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy. Pieczarki podsmażamy na patelni i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser żółty kroimy w kostkę. Przygotowane wcześniej mięso mielone faszerujemy pieczarkami i serem tworząc pulpeciki. Podsmażamy na patelni do momentu aż nasze mięso będzie zarumienione. W między czasie wstawiamy do garnka wodę - tak aby zakryła pulpeciki, gdy woda będzie wrzała a mielone podsmażone wrzucamy do garnka i gotujemy ok 10min. Ja robię zawsze więcej farszu tak aby wrzucić do naszego sosiku. Dodajemy mąkę wymieszaną z wodą do pulpecików i mieszamy. Gdy sosik będzie gęsty ściągamy z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.05.2013 20:08
mnie by bardzo smakowały.
Anna169Hosz 20.02.2013 08:35
Podoba mi się ten przepis.
anemon 05.02.2013 15:02
Też lubię takie klopsiki, tylko daję dużo mniej bułki i więcej pieczarek.
Ewa6274879 09.12.2012 21:08
smaczne :)
owca441 01.12.2012 20:25
swietne
traktorek 01.12.2012 19:09
smakowitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak