Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia wyjmujemy mięso, przekładamy do garnka, wkładamy pokrojone w talarki cebule, ziarenka pieprzu, liście laurowe i zalewamy taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte. Doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy szynkę 1 – 1,5 godziny w zależności od wielkości mięsa. Jeśli woda się wygotuje, to dolewamy taką ilość wody, aby szynka cały czas była przykryta wodą. Wyjmujemy z garnka i gdy trochę przestygnie, ostrym nożem nacinamy wierzch mięsa w kratkę. Gorczycę mieszamy z cukrem i nacieramy szynkę. W co któryś rożek kwadracika wbijamy po jednym goździku. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.