Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
pieprz
Czosnek suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
cebula 2 szt
pieprz w ziarnkach 6 szt
woda
cukier trzcinowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Szynkę nacieramy solą ziołową, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia wyjmujemy mięso, przekładamy do garnka, wkładamy pokrojone w talarki cebule, ziarenka pieprzu, liście laurowe i zalewamy taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte. Doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy szynkę 1 – 1,5 godziny w zależności od wielkości mięsa. Jeśli woda się wygotuje, to dolewamy taką ilość wody, aby szynka cały czas była przykryta wodą. Wyjmujemy z garnka i gdy trochę przestygnie, ostrym nożem nacinamy wierzch mięsa w kratkę. Gorczycę mieszamy z cukrem i nacieramy szynkę. W co któryś rożek kwadracika wbijamy po jednym goździku. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.12.2012 10:52
super taka szyneczka
Poison1988 30.11.2012 15:14
swojska szyneczka - najlepsza!
pajbek 30.11.2012 14:14
Pycha, pachnie Świętami :-)
kasiek 30.11.2012 13:31
jak smakowicie wygląda
Beata61 30.11.2012 13:19
nie ma to jak szynka własnej roboty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak