Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa zarzucajka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 2 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
marchew 1,5 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 1 kawałek
kapusta kiszona 30 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
mąka krupczatka 2 łyżeczki
natka pietruszki 1 sztuka
bulion 1 kostka
boczek 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa zarzucajka

Kapustę kiszoną pokroić (jeśli jest długa) i wypłukać (jeśli jest kwaśna). Włożyć do garnka i zalać wodą. Od chwili wrzenia gotować godzinę na małym ogniu. Ugotować wywar z mięsa i kostki bulionowej. Na tarce o dużych oczach zetrzeć marchew i pietruszkę. Warzywa dodać do wody. Włożyć też kawałek pora, ziele i listki. Gotować godzinę.

Obrać ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy. Zupa ma się gotować aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokroić w kostkę zrumienić na patelni. Zrumieniony boczek dodać do zupy. Gdy ziemniaki już są miękkie dodać ugotowaną kapustę.

Zrobić zasmażkę na tłuszczu z boczku. Wsypać mąkę i smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie wlać na patelnię odrobinę zimnej wody - zasmażka się zahartuje, dodać do zupy. Dodać przyprawy do smaku - sól pieprz. Posiekać drobno natkę pietruszki i posypać przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna D 25.03.2017 12:23
Szanowna Pani Zarzucajka to na prawdę chłopska tania zupa a nie ten przepych co tu jest wypisany. Moja prababka mówiła zaraz po pierwszej wojnie, żeby "coś GODZINĘ gotować trza było być bogatym" bo na wsi to jeszcze, ale w mieście nie stać było na opał. Jak się kapustę gotowało godzinę to już był kapuśniak, a już z mięsem to ŚWIĘTO. Zarzucajka to woda marchewka ,seler ,pietruszka (kiedyś pasternak) ziemniak (bez pora) drobno pokrojone gotowane z 15 min do tego na koniec zarzucona (czyli dodana) na 5-10 min gotowania kapusta (na 2-2,5 l - około 20-30 dkg). I na litość bez glutaminianu sodu (kostka). Sól a czasem bez pieprzu było. Jedyne o co się zawsze dodało to zasmażka na maśle czasem z pokrojona cebulką (jak to dziadek mówił "co by chromym nie być") P.S. Uprzejmie też proszę o poprawę wpisu; język polski trudny ale pisać poprawnie by wypadało (np. włóż)
ONY_za_kare 25.08.2013 09:34
fajna zupa
adelajda 23.06.2013 10:26
ciekawa nazwa ale zupka super
Magda60 23.05.2013 12:05
bardzo dobra zupka
misia53 26.03.2013 22:24
takie właśnie lubię...
smile 12.03.2013 22:31
fajna ta zarzucajka;)
kate.500 28.02.2013 20:37
Smieszna nazwa, ale zupka zapowiada sie pysznie. Czy to jakas nazwa regionalna?
rjustysia 27.02.2013 23:16
z taką nazwą jeszcze się nie spotkałam, fajna :)
Milena87 20.02.2013 15:36
świetna zupa
Dorian 01.02.2013 08:39
zupa pyszna, a nazwa ciekawa
cooleczka 21.01.2013 10:03
fajna nazwa :)
Sylwia56
Sylwia56 29.11.2012 20:30
fajna
halina17 29.11.2012 19:45
Dobra zupa.
Rafał10 29.11.2012 17:31
wygląda apetycznie !
Mati3 29.11.2012 14:44
mniam
fijolek91 29.11.2012 14:27
super
Justyna28 29.11.2012 14:16
fajna zupa:)
Habibi 29.11.2012 13:58
zaRZucajka ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak