Przepis i sposób przygotowania na: Zupa zarzucajka
Kapustę kiszoną pokroić (jeśli jest długa) i wypłukać (jeśli jest kwaśna). Włożyć do garnka i zalać wodą. Od chwili wrzenia gotować godzinę na małym ogniu. Ugotować wywar z mięsa i kostki bulionowej. Na tarce o dużych oczach zetrzeć marchew i pietruszkę. Warzywa dodać do wody. Włożyć też kawałek pora, ziele i listki. Gotować godzinę.
Obrać ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy. Zupa ma się gotować aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokroić w kostkę zrumienić na patelni. Zrumieniony boczek dodać do zupy. Gdy ziemniaki już są miękkie dodać ugotowaną kapustę.
Zrobić zasmażkę na tłuszczu z boczku. Wsypać mąkę i smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie wlać na patelnię odrobinę zimnej wody - zasmażka się zahartuje, dodać do zupy. Dodać przyprawy do smaku - sól pieprz. Posiekać drobno natkę pietruszki i posypać przed podaniem.