Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACKI A'LA ŻYDOWSKIE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna 2-3 łyżki
mięso wieprzowe 500 g
włoszczyzna
sól do smaku
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
chili 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI A'LA ŻYDOWSKIE

Mięso dzielimy na małe kawałki. Podsmażamy na oliwie. Doprawiamy pieprzem i solą. Warzywa z włoszczyzny ścieramy na tarce marchewkę pokroiłam w kostkę) i dorzucamy do mięsa. Smażą się aż będą miękkie. W tym czasie ścieramy ziemniaki na tarce o drobnych oczkach lub mielimy je w maszynce. Dodajemy mąkę (2-3 łyżki), jajko, pieprz, majeranek i chili, a także usmażone mięso i warzywa, dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewam olej i nakładamy porcję ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Można podac z gęstą śmietaną.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 15.05.2013 07:29
Pyszne te placki :)
GOSIA18 20.11.2012 21:33
jeszcze nie dopisałam, że dodałam posiekaną natkę pietruszki tak ok. garści
GOSIA18 20.11.2012 21:31
Może byc, ale musi się dłużej dusic na patelni, może byc również mięso gulaszowe
Joanna46 20.11.2012 21:20
Gosia, jakie mięso wieprzowe dajesz do tych placków??? Karkówka może być ???
Henryka2 20.11.2012 20:44
c.d. Bardzo fajna poza nazwą.
Henryka2 20.11.2012 20:44
I ala nie pomoże z wieprzowiną po żydowsku.Czy nie można nazwać potrawy normalnie?! Bardzo fajna potrawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak