Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wieprzowa nadziewana papryką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1-1,2 kg
papryka 3 sztuki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
olej do smażenia
majeranek do smaku
bazylia do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
ocet jabłkowy 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
oregano do smaku
tymianek do smaku
czosnek 2 ząbki
mleko 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
bulion cielęcy 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 4 listki
ziele angielskie 4 kuleczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wieprzowa nadziewana papryką

Kroki postępowania

1
1.Szynkę myjemy, osuszamy i rozcinamy tak aby później móc ją zwinąć (można też roztłuc odrobinę tłuczkiem).

2. 1 Łyżka oleju, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka octu jabłkowego i zioła mieszamy, nacieramy tym szyneczkę i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Krok 1 - Rolada wieprzowa nadziewana papryką foto
2
3. 1-2 papryki kroimy w paski i układamy na szynce
Krok 2 - Rolada wieprzowa nadziewana papryką foto
3
4. Szynkę rolujemy (jak roladę)i związujemy bawełnianą nicią aby nam się nie rozwaliła.
Krok 3 - Rolada wieprzowa nadziewana papryką foto
4
5. Szyneczkę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Rolada wieprzowa nadziewana papryką foto
5
6. Obsmażoną szyneczkę zalewamy bulionem cielęcym w naczyniu żaroodpornym (można zrobić z 1 kostki bulionu i 500ml wody). Resztę papryki kroimy w kosteczkę, dorzucamy do bulionu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, listki laurowe i ziele angielskie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach aż mięsko zmięknie (moje potrzebowało 2h). Pamiętamy o tym aby często podlewać żeby szyneczka nie była sucha.
Krok 5 - Rolada wieprzowa nadziewana papryką foto
6
7. Sos zagęszczamy mlekiem połączonym z mąką.
Krok 6 - Rolada wieprzowa nadziewana papryką foto
7
8. Roladkę możemy pokroić w kawałeczki i zanurzyć w sosie aby troszkę nasiąkła.

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Rolada wieprzowa nadziewana papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 02.02.2013 13:01
bardzo fajny pomysł, z pewnością wykorzystam
Bernadeta1 06.01.2013 00:39
wygląda bardzo smacznie
Bernadeta 03.12.2012 15:20
smakowte
kaja1991 21.11.2012 12:12
super
gosia56 20.11.2012 16:03
super .
ilka_86 20.11.2012 15:50
super przepis
Marta1986 20.11.2012 15:43
super
pajbek 20.11.2012 15:37
Jednym słowem- pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak