Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
cebula 2 sztuki
kapusta kiszona 350 gram
czosnek 2 ząbki
kminek 1 łyżeczka
olej roślinny
sól
pieprz
mleko 0,5 szklanki
jaja 4 szt
jogurt naturalny 150 gram
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty

Obrane ziemniaczki pokrój na talarki o grubości nie przekraczającej 1cm. Cebulę pokrój również na krążki dowolnej grubości. Ziemniaki i cebulę duś na patelni do miękkości ziemniaka z dodatkiem oleju.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kiszoną kapustkę poszatkuj drobno, przełóż na patelnię z czosnkiem, podlej olejem odrobinę i smaż by kapusta lekko ściemniała.

Taką kapustę przełóż na ziemniaczki, wyrównaj łyżką.

Mleko, jaja, jogurt i mąkę wymieszaj by nie było grudek. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kminku i zalej przygotowane wcześniej warzywa w naczyniu żaroodpornym.

Piecz 45 min w 180 stopniach.

Pysznie! Moim miesożercom ;) musiałam do tego po kotleciku usmażyć, ja zajadałam się samą zapiekanką.

Świetne połączenie smaków, polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 04.09.2015 15:31
super przepis
aisoglam 08.12.2012 17:44
bardzo fajny przepis.
goofy9 04.12.2012 22:54
na zdjęciu wygląda kapitalnie
Mysiunia 19.11.2012 19:14
też się zastanawiam czy tak do końca jest to musaka, ale na pewno pyszna zapiekanka :)
mufinka79 19.11.2012 18:11
Smacznie się prezentuje :)
V_kuchareczka 19.11.2012 17:09
ciekawy przepis
emeslive 19.11.2012 15:55
Może nie do końca musaka, ale i tak danie jest bardzo fajne i smakowite. Do tego ładne i apetyczne zdjęcie. Przepis godny polecenia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak