Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron do lasagne 10
pierś z kurczaka 1
Szpinak brykiet 6
cebule 2
pieczarek 250g
pomidory 2
oliwa
sól
świeży czosnek
masła 100g
mleko 400ml
mąki 2 łyżki
parmezan 200g

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

Cebulę kroimy w półksiężyce. Podsmażamy wraz z czosnkiem dodając oliwę z oliwek. Następnie dorzucamy pierś z kurczaka, pieczarki, pomidor oraz świeżą bazylię. Dodajemy imbir, sól i pieprz, oregano oraz szpinak. Dusimy 25min na wolnym ogniu.

Sos beszamelowy
2 łyżki mąki, 1/2 masła, 400ml mleka. Masło topimy na małym ogniu dodajemy mąkę cały czas mieszając, a następnie wlewamy mleko. Sos ma mieć konsystencję budyniu.

Makaron
10 płatów makaronu zanurzamy w zimnej wodzie. Dodajemy kilka kropel oliwy/oleju, aby makaron nam się nie posklejał. Odstawiamy na 30min.

Na spodzie naczynia (do zapiekania) układamy plastry makaronu. Następnie polewamy go sosem. Nakładamy warstwę farszu. Posypujemy serem i nakładamy następną warstwę makaronu(x2).
Cykl powtarzamy 2 razy. Wstawiamy do rozgrzanego pierkanika 200C na 20min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przemysław 19.11.2012 12:24
na zdjęciu uboga wersja z serem żółtym ale też smaczne :)
Przemysław 19.11.2012 12:22
przepis z paremezanem ;)
Aleksandra15 19.11.2012 10:54
Bardzo fajny przepis ;-)
cukiereczek 19.11.2012 10:40
wspaniałe
Patrycja25 19.11.2012 10:25
wspaniałe
medi 19.11.2012 10:17
Fajne,uwielbiam szpinak,ale ten ser na wierzchu to na pewno parmezan?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak