Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na szybko

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jaja 3 szt
cukier puder 3/4 szklanki
masło 3/4 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżka
jabłka 1,5 kg
cynamon 1 łyżka
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na szybko

Kroki postępowania

1
Do wysokiej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, Dodajemy 3/4 szklanki zukru pudru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, wbijamy 3 jajka, i dodajemy 3/4 kostki masła. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Szarlotka na szybko foto
2
Jabłka obiermy i kroimy w kostkę. Wszystkie kawałki wrzucamy do rondleka. Dodajemy trochę wody i całośc gotujemy. Kiedy zrobi się mała papka, dodajemy łyżkę cynamonu oraz dwie łyżki cukru. gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Krok 2 - Szarlotka na szybko foto
3
Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. 1/3 wsadzamy do lodówki na 30 minut. resztą ciasta wykładamy blachę, Nie zapominamy o bokach. formujemy tak aby nadzienie nie wypadło. Nastepnie mase z jabłek wykładamy równomiernie na ciasto i wsadzamy do piekarnika. Po 30 minutach wyjmujemy blachę. Wyciągamy ciasto z lodówki i na dużych oczkach tarki ścieramy je na gorącą masę jabłek. Pieczemy jeszcze przez 20 minut i gotowe
Krok 3 - Szarlotka na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 26.11.2012 17:36
dlaczego piszesz, że jabłka obierasz skoro na zdjęciu jak wół widać, że są pokrojone ze skórką? Nie wiadomo jak duża blacha, ile czasu i w jakiej temperaturze pieczemy.....
Kulinarna Ja 26.11.2012 11:31
uwielbiam!
sara1 26.11.2012 08:55
wygląda apetycznie
miroslawa 26.11.2012 04:44
pyszne
IwonaKa 25.11.2012 22:32
szybki,prosty przepis,a szarlotka na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak