Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony dorsz z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 kg
olej
sól
Pieprz biały mielony Prymat
papryka mielona
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cebula biała 1 szt
pomidory 3 szt
mięta posiekana 2 łyżki
anchois 6 filetów
pieczarki 6 szt
wino białe wytrawne 1 szkl
koperek 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony dorsz z pieczarkami

Fileta opłukać i podzielić na porcje. Wymieszać 1 łyżkę soli, 1/3 łyżki pieprzu i po 1/4 łyżki gałki muszkatołowej oraz papryki. Mieszanka oprószyć dorsza. Cebulę i pomidory oczyścić i pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć plasterki cebuli, koperek siekany, miętę i rybę. Na każdym kawałku ryby ułożyć anchois. Przykryć pomidorem oraz posiekanymi w grubszą kostkę pieczarkami. Skropić winem. Przykryć folią aluminiową. Piec 25 minut w 180 stopniach. Odkryć folię aluminiową , posypać 2-3 łyżkami bułki tartej, skropić olejem i piec jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 26.12.2012 11:40
świetne
halina17 25.11.2012 22:56
Pyszna ryba , uwielbiam.
IwonaKa 25.11.2012 17:11
pyszna rybka z dodatkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak