Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 200 g
grzyby suszone 50 g
białe wino 50 ml
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
parmezan starty do smaku
rukola do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z grzybami

Kroki postępowania

1
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i na dużej patelni zeszklić na maśle lub oliwie.
Krok 1 - Risotto z grzybami foto
2
Grzyby namoczyć w wodzie (moczyły się całą noc). Grzyby odcedzić, powstałą wodę z grzybów zachować, przyda się do podlewania risotto.
Pokrojone grzyby dodać do cebuli, smażyć kilka minut.
Krok 2 - Risotto z grzybami foto
3
Dodać ryż i podlać szklanką filtrowanej wody oraz połową wody po moczonych grzybach.
Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
Gdy ryż delikatnie zmięknie, dodać wino i resztę wywaru. Dodać sól, pieprz i tymianek.
Gotować do miękkości.
Krok 3 - Risotto z grzybami foto
4
Risotto podawać posypane tartym parmezanem i rucolą lub natką.
Pycha!
Przepis pochodzi z programu kulinarnego Donny Hay.
Krok 4 - Risotto z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 01.10.2013 13:48
z grzybami fajnie
MAR3STA 26.11.2012 17:45
pyszności
Kulinarna Ja 26.11.2012 11:41
smaczne to! ;)
BeataJ 25.11.2012 19:35
uwielbiam :)
misia53 25.11.2012 19:18
z grzybkami to ja lubię
Poison1988 25.11.2012 18:42
pychotka :) z grzybkami do tego - mniam!
ewelina/bunia 25.11.2012 16:54
ciekawe
wyattearp 25.11.2012 16:34
fajne
angelika14 25.11.2012 15:59
świetne połączenie, zrobię jutro dla rodzinki
Cukiereczek13 25.11.2012 15:38
wspaniale wygląda :) uwielbiam takie połączenie ryżu i grzybów ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak