Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 2 szt
woda około 1 szkl
cukier 1 szkl
czekolada deserowa 150-200 g
masło 1 łyżka
wrzątek około 1 szklanki
POSYPKA

Przepis i sposób przygotowania na: kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Pomarańcze, najlepiej takie z grubszą skórką, umyłam, sparzyłam i obrałam. Ze skórki ścięłam trochę tą białą skórkę. Skórki pokroiłam w paski, zalałam szklanką wrzątku i gotowałam około 20 minut. Odcedziłam.
Wodę zagotowałam, wsypałam cukier i poczekałam aż się rozpuści. Dodałam skórki i zmniejszyłam ogień. Gotowałam do chwili aż skórki zrobiły się przezroczyste. W razie konieczności, można dolać wody. Wyjęłam je, osuszyłam i zostawiłam w chłodnym miejscu przez noc, aby obeschły.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam masło i wymieszałam.
Skórki moczyłam w czekoladzie i kładłam do zastygnięcia. Posypałam posypką.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 21.11.2012 22:12
ale apetyczne!!!
paula99926 21.11.2012 13:28
Habibi Cuisine, niestety u mnie się nie dało suszyć parę dni ;) zbyt dużo łakomczuchów w pobliżu ;)
Justyna28 21.11.2012 13:16
ciekawe:)
cukiereczek 21.11.2012 13:09
ciekawe
Habibi 21.11.2012 12:45
Uwielbiam takie skórki domowej produkcji :) Ja zazwyczaj suszę przez kilka dni, bo lubię lekko chrupiące, ale miękkie też są OK :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak