Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni ze szpinakiem i mascarpone pod beszamelem

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Cannelloni ze szpinakiem i mascarpone to pyszne danie, które łączy w sobie świeżość szpinaku z kremowym smakiem mascarpone, wszystko zapieczone w rurki makaronu cannelloni. 

Składniki:

cannelloni 100 gramów
szpinak mrożony 50 dag
serek mascarpone 250 gramów
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 2 kopiate łyżki
mleko 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem i mascarpone pod beszamelem

To danie jest bogate w smaku, kremowe i pełne aromatu. Kombinacja świeżego szpinaku z kremowym mascarpone sprawia, że ​​cannelloni smakują wyjątkowo pysznie. Doskonale nadają się na obiad lub kolację, a także na specjalne okazje, gdy chcesz podać coś wyjątkowego dla swoich gości. 

Jeśli nie masz w domu serka mascarpone możesz go zastąpić np. serem ricotta. 

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak, odstawiamy by ostygnął.

Dodajemy mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Cannelloni wypełniamy farszem - szprycą lub łyżeczką.

Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, ciągle mieszając dodajemy po troszku mleka. Na końcu przyprawiamy szczyptą soli i gałki.

Naczynie żaroodporne wysmarowane masłem lekko polewamy beszamelem, układamy cannelloni i polewamy resztą sosu.

Całość posypujemy serem żółtym i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do 180 stopniach przez ok. 30 min. Smacznego!

Polecam również:

- Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Dowiedz się czym zastąpić gałkę muszkatołową w beszamelu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 11.03.2014 21:54
wygląda smacznie
Kulinarna Ja 26.11.2012 11:30
Nadziewam surowe :)
SmacznaPyza 21.11.2012 19:25
cannelloni obgotowujesz czy nadziewasz surowe, suszone rurki?
Krakowianka 21.11.2012 14:42
wygląda bosko! :)
medi 21.11.2012 12:28
Rewelacja,uwielbiam i też robię zazwyczaj mięsne:)
Poison1988 21.11.2012 11:11
Pychotka!
Ola1984 21.11.2012 10:44
Jedno z moich ulubionych dań :)
Barbara/zuza22_85 21.11.2012 10:38
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak