Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron z pestkami dyni zapiekany pod mozzarellą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 100 gram
pestki dyni 1/3 szklanki
oliwa 2 łyżki
mozzalella light 1 kula
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
por zielona część 50 gram
szłwia świeża kilka listków
czosnek 2 ząbki
kanie 2-4 opcjonalnie
masło do smażenia
bazylia kilka listkó

Przepis i sposób przygotowania na: makaron z pestkami dyni zapiekany pod mozzarellą

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, zahartować zimną wodą. Pestki dyni uprażyć na patelni, zmielić w młynku elektrycznym do kawy. Połowę zmielonych pestek połączyć z oliwą, rozgniecionym czosnkiem i wymieszać z makaronem. Dodać pokrojony por i listki szałwi. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na wierzch ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, piec aż ser się rozpuści (ok. 10 min). Po wyjęciu posypać resztą zmielonych pestek z dyni i udekorować listkami bazylii. Można podawać z kaniami smażonymi na maśle z dodatkiem soli i/lub pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.07.2013 20:52
dla mnie bomba
Ola1984 24.05.2013 20:04
Uwielbiam ziarenka dodawane do potraw. Świetnie wzbogacają smak z pozoru zwykłych dań :)
Wafelek2601 05.12.2012 15:06
Świetne danie
caralajna 18.11.2012 11:46
tak, szałwię lekarską hoduję w ogrodzie używam często bo często piekę pizzę a to jej obowiązkowy składnik, poza tym ma śliczne listki..
ben-ka 17.11.2012 14:08
ciekawy przepis ja makaron bardzo lubię.
Rafał10 17.11.2012 09:59
też zawsze tak hartuje makaron :) bardzo fajny przepis, podobają mi się w nim te kanie i szałwia. Sama sadzisz szałwię?
IZABELA29 15.11.2012 09:28
u mnie znalazł by amatora do zjedzenia ,syn jest wielbicielem makaronu
Katarzyna59 14.11.2012 18:55
pyszny
caralajna 14.11.2012 07:26
hartowanie z samej nazwy robi się zimną wodą, a cel jest taki żeby przestał się gotować.. i akurat Twoja Pyzo opinia mnie nie obchodzi..
SmacznaPyza 13.11.2012 23:33
makaronu nie hartowałabym zimną wodą tylko gorący wymieszała z tym co trzeba, ale ogólnie ciekawy smaku musi być z tymi pestkami
MAR3STA 13.11.2012 18:59
fajny pomysł
RenataZ-et 13.11.2012 18:52
wyśmienite danie :)
Mati13 13.11.2012 18:13
pewnie by mi posmakowalo
jozefinach 13.11.2012 08:48
Smakowite danie.
adelajda 13.11.2012 06:58
lubię makaron i pestki dyni ! na pewno będzie mi smakowało !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak