Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa tarta z owocami
- 3 białka, 4 żółtka
- cukier puder 4 łyżki
- mąka tortowa 4 łyżki
- maka ziemniaczana 4 łyżki
- sól szczypta
Białka ubić na sztywno z solą. Ubijając dodawać powoli cukier. Delikatnie wymieszać z mąką. Piec w 160- 170 stopniach około 15 minut.
Budyń:
- mleko 1,5 szklanki
- cukier waniliowy
- maka tortowa 3 łyżki
Szklankę mleka zagotować. Do reszty mleka dodać cukier i mąkę- dobrze wymieszać. Do gotującego mleka wlać mleko z mąką i zagotować ciągle mieszając.
Wystudzony biszkopt posmarować budyniem i położyć owoce (ja dałam mrożone).
Piana:
- 1 białko
- cukier puder 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
Białko ubić na sztywno z solą, dodać cukier i mąkę. Wycisnąć fantazyjnie na owoce, lub rozsmarować.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączając górną grzałkę.
Włożyć tartę, tak aby zbrązowiała piana.