Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnio-razowe pierogi z mięsem i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka razowa 1 szklanka
mąka żytnia 1 szklanka
sól do smaku
woda ile mąka wchłonie
oliwa 1 łyżka
jajko 1 sztuka
mięso wieprzowe 0,5 kg
pieczarki 250 g
cebula 1 sztuka
przyprawa do potraw do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
margaryna do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnio-razowe pierogi z mięsem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso dzielimy na kawałki, gotujemy w wodzie z dodatkiem jarzynki, do miękkości. Pieczarki i cebulę kroimy na plasterki, podsmażamy na margarynie. Ostudzone mięso razem z pieczarkami i cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Żytnio-razowe pierogi z mięsem i pieczarkami foto
2
Z mąk, wody, oliwy, soli, jajka i wody wyrabiamy ciasto. Trudniej się to robi, ale klei tak samo, jak ciasto z samej mąki pszennej. Na każde kółko nakładamy farsz i sklejamy pierogi, układamy na talerzu podsypanym mąką.
Krok 2 - Żytnio-razowe pierogi z mięsem i pieczarkami foto
3
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu, ok. 10 minut. Nie można dopuścić do wrzenia podczas gotowania. Potem polać skwarkami z boczku lub cebulką podsmażoną na maśle.
Krok 3 - Żytnio-razowe pierogi z mięsem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 07.03.2013 10:56
Pierogi pierwsza klasa :)
MAR3STA 21.02.2013 18:39
znakomite pierogi
RenataZ-et 07.02.2013 22:34
Pierogi w nowej odsłonie-super!
STEFANIA 01.12.2012 19:52
dobre
miroslawa 14.11.2012 05:17
ja użyłam mąki pszennej, mąki razowej typu graham i mąki żytniej, a mięso użyłam z szynki wieprzowej, bo takie akurat miałam, ale można dać również łopatkę wieprzową
SmacznaPyza 14.11.2012 00:25
mąka razowa żytnia czy pszenna? Mięso jakie - z jakiej części tuszy? ile jarzynki do gotowania? za margarynę do smażenia dziękuję, ale ogólnie może być
Joanna46 13.11.2012 09:16
Fajna sprawa.
emeslive 12.11.2012 19:44
Uwielbiam pierogi pod każdą postacią. Te wyglądają bardzo zachęcająco!
Sylwia26 12.11.2012 19:40
ślinka leci :)
Dorota59 12.11.2012 19:15
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak