Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie naleśniki (do kaczki po pekińsku)
Mąkę wymieszaj z gorącą wodą (nie wrzątkiem) i mieszaj (na początku widelcem), a gdy całość lekko przestygnie wyrób ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Gdy ciasto stanie się lśniące włóż do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Ciasto wyrób ponownie, a następnie uformuj z niego wałek o średnicy 3 cm. Podziel je nożem na 12 kawałków i uformuj z nich kulki (rozpłaszczając je dłonią). Jedną stronę każdej kulki posmaruj olejem i sklej z drugą kulką. Złączone kulki rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na naleśniki o średnicy około 14 cm.
Rozgrzej do średniej temperatury patelnię (najlepiej o grubym dnie), a następnie połóż na niej naleśnik, smażąc około 1-2 minuty z jednej strony, a następnie przewróć na drugą i smaż kolejną minutę. Odłóż na bok i przykryj ściereczką do czasu aż usmażysz wszystkie naleśniki.