Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami śliwkowymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 6 sztuk
cukier drobny 2,5 szklanki
olej roślinny 150 ml
mleko 0.5 litra
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
powidła śliwkowe 1 słoiczek
wiórki kokosowe do posypania
czekolada mleczna 150 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami śliwkowymi

Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Następnie dodajemy olej, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao. Dokładnie miksujemy. Dodajemy słoiczek śliwkowych powideł i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem, wyścielamy pergaminem i wylewamy ciasto. Wkładamy na 40-50minut do piekarnika (sprawdzamy wykałaczką). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180stopni. Piernik wykładamy na tacę i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch piernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 12.11.2012 10:37
mistrzostwo świata i okolic!
miroslawa 11.11.2012 05:22
wygląda super
Piotr-21 10.11.2012 18:29
smaczny
Danost 10.11.2012 18:25
super
maciek7 10.11.2012 17:44
pycha
natii3624 10.11.2012 17:43
Mniam! Uwielbiam takie słodkości! :)
Sylwia26 10.11.2012 17:09
ale smakołyki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak