Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-imbirowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2,5 kg
imbir 250 g
cukier brązowy 1,5 szkl.
syrop cynamonowy do smaku
cytryny 2 duże
miód 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-imbirowy

Dynię pokroić, obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o największych oczkach.
Imbir obrać, jak najdrobniej utrzeć i wycisnąć sok.
Miąższ dyni przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny oraz imbiru.
Wymieszać i ogrzewać pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
Odkryć, dodać syrop cynamonowy i miód - ogrzewać na małym płomieniu, aż dynia odparuje i zgęstnieje.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.11.2012 08:59
Jest wyjątkowy - pyszny, rozgrzewający, a zarazem niebanalny :)
babajaga1969 17.11.2012 21:43
musi być pyszny z rozgrzewającym imbirem - pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak