Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki pszenne idealne do leczo :)
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie.
Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.
Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Zrobić przedziałki bułeczkom – tępą stroną noża np.;)
Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
Właśnie te bułeczki podaję do leczo.
Bardzo smaczne też są na śniadanie lub na kolację, obłożone wszystkim tym, co sobie w danej chwili kto zamarzy :)
pyszne ciepłe, jak i na drugi dzień!
Polecam!