Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron Carbonara

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 1 opakowanie
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 30% 250 ml
czosnek 1 ząbek
ser żółty 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
boczek wędzony 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron Carbonara

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Z boczku odkroić kilka cienkich plasterków i na patelni bez tłuszczu go przypiec z obu stron. Odłożyć do miseczki.
Resztę boczku pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
W misce wymieszać ze sobą: śmietanę, żółtka, i wyciśnięty czosnek. Posolić i popieprzyć.
Gdy boczek się już zarumieni dodajemy odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem i dolewamy zawartość miski. Szybko mieszamy i nie dopuszczamy, aby sos nam się zważył. Musi on być płynny a nie ścięty.
Wykładamy na talerze i podajemy z wcześniej usmażonymi plastrami boczku. Dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 13.11.2012 20:17
pycha
kasiaw 13.11.2012 18:30
super, uwielbiam makarony
SmacznaPyza 13.11.2012 17:47
najpierw gotujemy makaron? ciekawe...
PaniMISIOWA 13.11.2012 17:46
robię podobny, jest pyszny
medi 13.11.2012 17:35
Rewelacja:)pycha:)
manaika 13.11.2012 17:20
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak