Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa babka od Hamrocyka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
cukier 500 gram
cynamon 2 łyżeczki
mąka 500 gram
jajko 4 szt.
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 230 ml
woda 3/4 szklanki
rodzynki 100 gram
orzechy włoskie 150 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżeczki
pestki dyni 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa babka od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Potrzebujemy kilogram czystej dyni bez skórki i pestek.
Dynię obrać ze skórki , oczyścić z pestek następnie pokroić w kostkę . Wrzucić do rondla dodać szklankę cukru , cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
Gdy z dyni zrobi się papka zdejmujemy z ognia,dodatkowo po wystudzeniu miksujemy blenderem tak by masa była gładka.
Krok 1 - Dyniowa babka od Hamrocyka foto
2
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.Dwie formy 36x12 smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.Do zimnej masy z dyni dodajemy kolejno jajka , cukier, mąkę , sodę , olej , wodę , miksować do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Dyniowa babka od Hamrocyka foto
3
Orzechy drobno posiekać.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem , następnie odcedzić i pozostawić do ocieknięcia.
Następnie dodajemy orzechy , rodzynki i garść pestek dyni , wymieszać wszystko łyżką.
Krok 3 - Dyniowa babka od Hamrocyka foto
4
Ciasto wlewamy do form .
Krok 4 - Dyniowa babka od Hamrocyka foto
5
babki pieczemy godzinę . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia można podawać z dżem pomarańczowym.
Krok 5 - Dyniowa babka od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 06.01.2014 21:22
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak