Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w sosie własnym

5.0
(212)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klopsiki w sosie własnym,  to świetny pomysł obiadowy! Pewnie pamiętacie smak klopsików w sosie przygotowywanych przez Wasze mamy czy babcie, dlatego odtwórzcie go w swojej kuchni. Wierzcie - to wcale nie jest takie trudne! 

Wszystkie przepisy na DANIA GŁÓWNE znajdziecie w serwisie Doradca Smaku!

Składniki:

mięso mielone 50 dag
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 1 sztuka
woda 1 szklanka
mąka 2 łyżki
margaryna do smażenia
cebula 1 sztuka
kostka mięsna 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w sosie własnym

  • przepis na klopsy w sosie własnym
  • pomysł na danie główne
  • mięsne pulpeciki w sosie

Kroki postępowania

1

Mięso połączyć z przyprawami, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę i jajkiem. Wymieszać, uformować kulki i podsmażyć na patelni.

Krok 1 - Klopsy w sosie własnym foto
2

Podsmażone klopsy podlewamy wodą.

Krok 2 - Klopsy w sosie własnym foto
3
Dodać pół kostki mięsnej i dusić pod przykryciem 10-15 minut.
Krok 3 - Klopsy w sosie własnym foto
4

Następnie przygotować sos poprzez połączenie mąki i wody. Zagotować.

Krok 4 - Klopsy w sosie własnym foto
5

Smacznego!

Krok 5 - Klopsy w sosie własnym foto

Zastanawialiście się nieraz jak zrobić klopsy? Nie ma nic prostszego! Wystarczy jedynie trzymać się przepisu lub wprowadzać drobne urozmaicenia, np. dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła, by pyszny, domowy obiad był gotowy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia61 09.02.2024 10:44
Po co te waśnie i spory, kto chce gotuje z przepisu albo nie. Ja mam starą szkołę gotowania, jest dobra, ta też. Jeśli smakuje domownikom to już jest sukces. Nie obrażajmy się na wzajem.
Rad 06.12.2023 15:43
Po co ta kostka mięsna - jaka mięsna sama chemia a do smażenia margaryna ozgrozo
Nick 4 tygodnie temu
Nie chcesz, nie stosuj. I nie zrzędź.
Doradca! 25.01.2023 13:03
Nie jestem żadnym kucharzem ani specem od gotowania, ale na chlopski rozum, wy celebryci kucharscy robiąc z siebie królewskich pichcików robicie z siebie tylko pośmiewisko. Po jaką cholerę dodawać kostki bulionu i inne chemiczne, sztuczne przyprawy? Wystarczy tylko usmażone klopsy zalać wodą, pogotować, zaprawić śmietaną z mąką, dodać pieprz, ewentualniekoperek lub natkę pietuszki. Najsmaczniejszy naturalny sos! Koniec! Cała filozofia. Proste? Proste!
tycjan 02.09.2023 16:42
Proste i smaczne właśnie tak robię.
Ewa 22.08.2023 11:47
Zgadzam się, przyprawa kucharek i kostki rosołowe szczyt sztuki kulinarnej
Izabela/bella81 07.11.2012 09:03
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Ja swoje wyraziłam wyżej i nie mam zamiaru więcej w tym temacie z nikim dyskutować. Temat uważam za zamknięty!
Izabela/bella81 07.11.2012 08:59
Jeżeli o mnie chodzi to nie daję minusów nikomu, a plusik wystawiam temu kto zagłosuje na moją potrawę(taka mała wdzięczność ;) ).
Jola67
Jola67 05.11.2012 18:08
A klopsiki wyglądają bardzo apetycznie.
Botwinka 05.11.2012 16:47
fajne
Mirka-Ludomila 05.11.2012 10:15
Bardzo lubię klopsy z takim sosem.
Beatris 05.11.2012 09:53
Bardzo smakowity obiadek, bez względu na to, jak się nazywa. W końcu nie nazwa ważna, tylko smak.
Sylwia56
Sylwia56 05.11.2012 09:50
fajne
ilka_86 05.11.2012 09:24
bardzo apetyczne te Twoje klopsiki
Izabela/bella81 05.11.2012 09:16
Nie jestem zawodową kucharką. Gotuję bo lubię. Swoje potrawy będę nazywała po swojemu! Nie ma tu sosu z paczki, a sos przyrządzony przeze mnie, więc nazywać się będzie "WŁASNY"!
SmacznaPyza 05.11.2012 08:56
nie sos własny tylko margaryna z kostką.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak