Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak 0,5 opakowania, mrożony
czosnek 2 ząbki
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 łyżka
masło 1 łyżka
ser pleśniowy niebieski 1 plaster (0,5cm)
camembert 2 plasterki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Filety kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Szpinak wyciągnąć z zamrażarki około 1 godzinę przed robieniem dania.
Na patelni roztopić masło, dodać czosnek posiekany na drobno chwilkę podsmażać aż poczujesz aromat i dodaj szpinak, podsmażaj około 8 min, aż puści soki i wtedy dodaj śmietankę i ser pleśniowy posól, popieprz. Podsmażaj do momentu aż ser się rozpuści.
Piersi oczyść i zrób dziurę na środku wzdłuż taką by można było napchać tam szpinaku.
Ciasto francuskie przekrój na pół.
Na jednym kawałku ciasta połóż na środku pierś, napchaj do dziury szpinaku (najlepiej odciskaj lekko soki (jak zostało ich jeszcze dużo) zanim napchasz aby podczas pieczenia za bardzo nie rozmokło) i połóż na szpinaku plasterek camemberta. Ciasto po bokach ponacinaj w paski 3cm i zawijaj je na pierś na zmianę raz z lewej raz z prawej (taki a'la warkoczyk).
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 50 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.05.2014 15:03
robiłam sobie takie coś na kolację :)
erym 18.06.2013 06:55
robie bez ciasta francuskiego, musze wyprobowac z nim, bo apetycznie to wyglada...
haniaa 13.01.2013 08:32
świetny pomysł - uwielbiam szpinak w różnych kombinacjach
cris04 17.11.2012 22:17
Bardzo ładnie i apetycznie wygląda!
rjustysia 17.11.2012 12:40
Brzmi świetnie:) chętnie spróbuję
Monika-twin 17.11.2012 09:56
super ze szpinakiem-musze to zrobic
Monika-twin 17.11.2012 09:56
super ze szpinakiem-musze to zrobic
rosik93 17.11.2012 01:36
Uwielbiam szpinak.
adelajda 14.11.2012 07:15
dla mnie super połączenie !
pierniczkowo 13.11.2012 10:37
rewelacja:)
caralajna 11.11.2012 07:26
widziałam w jakimś programie, super przepis, efektowny :)
kasienka23 09.11.2012 21:18
pycha
halina17 09.11.2012 13:42
Pyszny filet z kurczaka w cieście francuskim.
Aleksandra15 09.11.2012 11:32
Wspaniale wygląda, na pewno wypróuję, bo uwielbiam szpinak, piersi z kurczaka i ciasto francuskie, więc jak dla mnie idealne połączenie ;-)
Iwka 09.11.2012 10:10
fajny pomysł
dwa pokoje z kuchnią 09.11.2012 09:38
pyszna wersja :)
KasiaK90 09.11.2012 08:46
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak