Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół wołowy z cheddarem i śmietanką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
włoszczyzna duży pęczek
ser cheddar 150-200 g
śmietanka 200 ml
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz ziarnisty
przyprawa do potraw Kucharek
chili Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowy z cheddarem i śmietanką

Mięso wołowe umyć, osączyć, pokroić w mniejsze kawałki i zalać zimną wodą.
Dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz nieco kucharka.
Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Gotowy rosół odcedzić - jarzyny i mięso zużyć do innej potrawy.
Rosół doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz chili.
Dolać śmietanę i wymieszać.
Na każdy talerz nałożyć dowolnie (grubo lub drobno) utarty cheddar i zalać gorącym rosołem.

Podawać, wg smaku, z makaronem, grzankami, krojonymi naleśnikami lub ryżem.

My czasami jemy z błyskawicznym makaronem - kruszę, wkładam do gorącej zupy i czekam chwilę, aby spęczniał.
Zamiast śmietanki świetnie sprawdza się mleko skondensowane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.11.2012 00:15
W każdym razie wyspiarskie danie ;)
eagle 10.11.2012 23:45
... czyli po angielsku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak