Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "DELICJA"

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 4 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
M asa
mleko 1 l
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
cukier 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
margaryna 1 kostka
kokos 200 g
mak 150 g
delicje 1 szt
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
dżem morelowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "DELICJA"

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki wrzącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie cukier i mieszamy z 3 minuty. Na koniec mąkę i proszek do pieczenia miksujemy delikatnie. Wylewamy na blachę i pieczemy na złoty kolor.
MASA:
Pół mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a w drugiej mieszamy mąki i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Kokos mieszamy z makiem i smażymy na 4 łyżkach margaryny przez 10 minut.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt - dżem brzoskwiniowy - kokos z makiem - masa - delicje - galaretka rozpuszczona w niecałym litrze wody

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 09.03.2017 10:04
z pewnością ciasto domowe!
agnieszka214 18.08.2013 19:09
lubie ciasteczko
pierniczkowo 04.12.2012 12:08
rewelacja, fajne rozweselające kolorki:)
Magda60 03.12.2012 18:05
rewelacja przepis
mariel78 21.11.2012 12:12
smaczne
Aneta41 09.11.2012 18:27
super
adelajda 07.11.2012 17:34
apetyczne !
miki47 07.11.2012 13:44
pysznie
kasiaw 07.11.2012 13:37
pięknie wygląda
AURELKA 07.11.2012 13:25
też je robię
kamyk 07.11.2012 13:23
oh słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak