Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytkowo

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,7 kg
mąka 2 szklanki
ser biały 20 dag
jajko 2-3 sztuki
sól do smaku
słonina na skwarki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytkowo

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy ser biały. Dokładnie ze sobą łaczymy. Na stolnicę wysypaną mąka wykladamy i dodajemy jajko, mąkę i sól. Wszystko ze sobą łaczymy. dzielimy na cześci i z ciasta robimy wałeczki za pomoca dłni i kroimy w kopytka.
Krok 1 - Kopytkowo foto
2
słoninę pokrojoną w kostke stapiamy na patelni.
Krok 2 - Kopytkowo foto
3
Kopytka gotujemy we wrzącej oraz osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch po ok 1-2 minutach wyjmujemy. Wedle upodobań możemy polać skwarkami bądz samym tłuszczem.
Krok 3 - Kopytkowo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 16.12.2012 21:16
bardzo lubię i często robię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak