Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciapkapusta

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1,5 kg
boczek wędzony 10 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 2 łyżki
mąka 2 łyżki
woda 1/5-2 szkl
kapusta biała 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciapkapusta

Kapustę kiszoną myjemy,zalewamy wodą i gotujemy.Jezeli kapusta jest mocno kwaśna mozna po zagotowaniu odlać wodę i wlać swiezej wody,ugotować .Ziemniaki obieramy gotujemy .Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem.Boczek wędzony kroimy w kostkę dajemy do rondelka mozna dodać 2-3 łyzki oleju,dobrze wysmazyć.Do wytopionego boczku dodajemy 2 łyzki maki mieszamy,zalewamy wodą mieszamy az się zagęsci. Zasmazkę dajemy do kapusty,dodajemy sól,pieprz i tłuczone ziemniaki,dobrze wymieszać Do takiego dania mozna podać kotlety mielone ,lub kotlety mielone zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. Takie danie smakuje również odgrzane na następny dzien. POLECAM !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.03.2014 18:10
bardzo dobra
fotoviderek 30.01.2014 07:27
Świetna nazwa i do tego pyszne danie :)
Łukasz15 18.11.2013 10:03
Ciekawy pomysł
erym 17.10.2013 09:11
hahaha ciapkapusta - no tak to mozna nazwac
gosia1988 13.08.2013 10:04
muszę przyznać, że jeszcze nie jadłam trak przygotowanej kapusty; muszę wypróbować :)
Róża1 26.07.2013 19:19
też taką lubię i gotuję szczególnie zimą:-)
Aannkaa82 12.04.2013 21:05
Fajne, zamiast surówki, albo oprócz :)
gosia56 31.10.2012 11:50
to danie kuchni sląskiej.
Lemon 30.10.2012 21:23
ciekawe
ziutula
ziutula 30.10.2012 15:40
też lubię
gusia1000 30.10.2012 15:06
Też taką kapustę robię i jest smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak