Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy ziemniaczane z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg.
cebula 1-2 szt.
olej do smażenia
mąka pszenna do potsypania
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 1-2 ząbki
mięso mielone 50-60 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy ziemniaczane z mięsem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać,opłukać.Ugotować 1/2 części ziemniaków.Ugotowane należy przecisnąć przez praskę.Pozostałą część ziemniaków trzeba zetrzec na tarce drobnych oczkach.Ztarte ziemniaki odciskamy w czystej ściereczce.Pozostały sok zlać a osadzoną mączkę dodać do miazgi.Następnie łączymy ziemniaki ugotowane ze startymi,solimy do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 1 - pyzy ziemniaczane z mięsem foto
2
Czosnek obieramy i kroimy w drobna kosteczkę.Dodajemy do mięsa mielonego.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Z ciasta formujemy kulki(najlepiej mieć przy formowaniu pyz zwilżone dłonie),spłaszczamy je.Na środek kładziemy nadzienie mięsne,sklejamy i formujemy kulki.
Krok 2 - pyzy ziemniaczane z mięsem foto
3
Gotujemy we wrzącej wodzie.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.Pyzy podajemy z zesmażoną cebulką.
Krok 3 - pyzy ziemniaczane z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 30.03.2013 06:52
Uwielbiam takie dania :)
eliza135 01.11.2012 18:31
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak