Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem i grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 100 g
wywar z warzyw 500 ml
pierś z kurczaka 150 g
pomidor 2 szt.
sos rybny 1 łyż.
mleczko kokosowe 200 ml
przyprawa do zupy kokosowej 1 opak.
cukier 1 łyżecz.
sok z limonki 2 łyżecz.
kolendra 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem i grzybami foto
2
Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone w małą kostkę piersi kurczaka i grzyby. Gotować na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, sos rybny, cukier, sok z limonki i zagotować. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować kilka minut.
Krok 2 - Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem i grzybami foto
3
Na koniec zupę doprawić do smaku tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem posiekaną kolendrą i udekorować cząstkami pomidorków.
Krok 3 - Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem i grzybami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 29.10.2012 13:12
wspaniała!
cukiereczek 29.10.2012 12:23
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak