Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe z papryką i marchewką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
papryka czerwona 4 strąki
marchew 1 szt duża
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka płaska
pieprz 8 ziaren
ocet 10 % 1 szklanka
woda 5 szklanek
sól 2 łyżki płaskie
cukier 6 łyżek płaskich
cebula 1 szt duża

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe z papryką i marchewką

Ogórki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie, myjemy, odsączamy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i pesteczek, kroimy w paski. Marchew oczyszczamy, myjemy i kroimy w słupki.Cebulę obieramy, kroimy na plastry lub w dużą kostkę. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i pieprz, zagotowujemy i gotujemy ok. 3-4 min. Odstawiamy by zalewa trochę wystygła. W słoikach układamy ogórki, paski papryki, marchew i kawałki cebuli, napełniamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 4-6 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak